Zonder stress op vakantie

Zonder stress op vakantie

Zonder stress op vakantie; het kan!

Zonder stress op vakantie! Hoe laat ik het werk op kantoor als ik de deur achter mij dicht doe? Daarom van onze kant een zestal praktische tips. Zowel voor het vertrek, als voor de terugkomst. Want ook die eerste dagen op kantoor kunnen veel stress opleveren. En dat zou een valse start zijn….

6 tips voor een vakantie zonder stress

1. Delegeer. Je weet dat je op vakantie gaat. En er zal vast wat werk blijven liggen wat je niet geheel af krijgt. Zorg dat de urgente zaken zijn afgehandeld. De minder urgente zaken die wel belangrijk zijn, kun je overdragen aan een collega. Zodat deze een vinger aan de pols kan houden bij jouw afwezigheid. Maak de overdracht overzichtelijk en doe deze schriftelijk! Dit geeft jou de zekerheid dat er geen onduidelijkheid is over wie waar verantwoordelijk voor is.

2. Vertel het aan je collega’s dat je niet bereikbaar bent gedurende de vakantie. Alleen in noodgevallen mogen ze jou storen. Daarnaast is het uiteraard verstandig je klanten of leveranciers in te lichten. Heb je meteen een contactmoment en kun je vragen naar hun vakantieplannen.

3. Zet tijdig de landing in. Veel mensen werken zich de laatste week voor de vakantie helemaal over de kop en gaan uitgeput op vakantie. Neem geen complexe nieuwe projecten aan maar zorg dat bestaande projecten goed afgerond worden. Hanteer voor overige zaken de twee-minuten-regel. Zaken die je snel kunt afhandelen moet je direct afronden. Zo blijven ze ook niet rondzingen in je hoofd. Dit is een tip van David Allen. Hij heeft een interessant boek over time management en planning geschreven, Getting Things Done.

4. Als je je ‘out of office’ aan zet, zet dan meteen in het bericht bij welke directe collega men eventueel een vraag kan stellen als je er niet bent. Dit geeft vertrouwen aan de klant, dat een vraag of probleem succesvol opgepakt wordt.

5. Zorg voor een goede planning. Als je terugkomt van vakantie is waarschijnlijk de mailbox helemaal overstroomt. Zorg er dus voor dat je op de eerste dag na je terugkomst vrijplant om je mailbox af te werken en je vakantiebelevenissen te delen met je collega’s.

6. Geniet op vakantie. Die vakantie is er om uit te rusten. Mocht je je werk en je telefoon echt niet kunnen loslaten, check je mail dan op vaste tijden. Zodat zoveel mogelijk kan bezighouden met genieten van een welverdiende rust.

Fijne vakantie!

Zonder stress op vakantie. Het kan. Hopelijk helpen deze tips je. We wensen je in ieder geval een hele fijne vakantie toe!

Q-Impact. Quality in behavior.

Wil je onze laatste nieuwsartikelen als eerst lezen? Volg dan onze Linkedin- of Facebookpagina. Op onze nieuws- en inspiratiepagina lees je meer interessante artikelen.