GRATIS e-book 'Leiderschap met IMPACT' aanvragen
7 stappen die iedere manager moet nemen om succesvol te zijn
Gratis e-book
Direct contact? Bel: 023 - 751 59 18

HomeNieuwsWaar leg jij de focus op bij ontwikkeling?

Waar leg jij de focus op bij ontwikkeling?

Waar leg jij de focus op bij ontwikkeling?

Om het belang van het bovenstaande te benadrukken deel ik een fabeltje met jullie, dat in 1943 is geschreven door George Ravis. Ik trof deze aan in een recente oratie van prof. dr. Marianne van Woerkom, hoogleraar positieve organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

FABEL

Op een dag kwamen de dieren uit het bos bij elkaar en besloten dat ze iets moesten doen om de problemen van de nieuwe wereld het hoofd te bieden. Ze besloten een school op te richten. Het curriculum zou bestaan uit hardlopen, klimmen, zwemmen en vliegen. Alle dieren zouden examen moeten doen in alle onderdelen. De eend bleek een uitstekende zwemmer en was zelfs nog beter dan zijn leraar. Maar hij deed het heel matig op vliegen en scoorde zwaar onder de maat op hardlopen. Hij werd daarom geadviseerd om te stoppen met zwemmen om zo meer tijd te kunnen besteden aan het oefenen met hardlopen. Na een tijd had hij verwondingen opgelopen aan z’n zwemvliespoten en was hij nog maar een middelmatige zwemmer. Het konijn was de beste van de klas in hardlopen, maar ervaarde veel stress door de eisen die aan haar werden gesteld bij het zwemmen en moest zich helaas ziekmelden. De eekhoorn was een excellente klimmer, maar raakte geblesseerd bij de vlieglessen, waardoor hij uiteindelijk nog maar net voldoende scoorde op klimmen. De arend had ernstige gedragsproblemen en werd daarom streng aangepakt. Bij de klimlessen zat hij als eerste in de top van de boom, maar hij vertikte het om zich hierbij aan de regels te houden. De prairiehond besloot om niet naar school te gaan en ging in beroep tegen de schoolleiding omdat deze weigerde om graven in het curriculum op te nemen. Een raar soort paling bleek uiteindelijk de beste leerling te zijn. Hij kon niet alleen uitstekend zwemmen, maar bleek ook een beetje te kunnen rennen, klimmen en vliegen en had daarom het hoogste gemiddelde.

LET OP DE STERKE PUNTEN VAN JE MEDEWERKERS

‘De dieren uit dit verhaaltje zijn niet te benijden’, zegt Van Woerkom. ‘Zij raken beschadigd, gefrustreerd en gestrest in hun verwoede pogingen om te voldoen aan de eisen die aan hen gesteld worden en zodoende iets te worden dat zij niet zijn. De kwaliteiten die de dieren wel hebben worden niet benut en blijken na verloop van tijd zelfs te worden aangetast. Sommige dieren vallen uit en anderen doen zelfs helemaal niet meer mee.

DUS WAAR LEG JIJ DE FOCUS OP BIJ ONTWIKKELING?

Dit is van belang binnen jouw organisatie. Haal jij het beste uit je medewerkers? Voelen zij zich gewaardeerd om wie ze zijn en wat ze doen? Zijn ze betrokken en bevlogen? Gemotiveerd? Gebruiken ze hun competenties? Dit zijn zeer relevante vragen voor je als manager en leidinggevende als jij je organisatiedoelen wilt halen. Dat kun je niet alleen. Dat doe je samen. Met je team. Dus, waar leg jij de focus op bij ontwikkeling?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Of wil je interessante blogs lezen met tips op het gebied van persoonlijke-, team- en organisatieontwikkeling? Volg ons dan op Linkedin en Facebook. Of abonneer je nu op onze nieuwsbrief die één keer per maand verschijnt.

Q-Impact. Quality in behavior.