GRATIS e-book 'Leiderschap met IMPACT' aanvragen
7 stappen die iedere manager moet nemen om succesvol te zijn
Gratis e-book
Direct contact? Bel: 023 - 751 59 18

HomeNieuws4 bijzondere gedragsregels van een optimist

4 bijzondere gedragsregels van een optimist

4 bijzondere gedragsregels van een optimist

Ben je een rasoptimist? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Ben je het nog niet? Dan zou ik me vanaf vandaag als een optimist gaan gedragen. Zie werkelijk overal het positieve van in. Hoe? Gebruik de 4 bijzondere gedragsregels van een optimist. Want je leven en je werk worden er veel leuker op.

In het boek Gelukkig zijn kun je leren vertelt Martin Seligman hoe je je als een optimist dient te gedragen. Want de belangrijkste eigenschap van een gelukkig en succesvol leven is optimisme. En hij kan het weten want hij heeft er 22 jaar lang onderzoek naar gedaan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat optimisten zich houden aan 4 bijzondere gedragsregels.

4 REGELS VAN DE OPTIMIST

  1. Een optimist probeert altijd het goede in een situatie te zien. Het maakt niet uit hoe het misgaat of waarom. Ze proberen er altijd pluspunten uit te halen. En vaak zijn die er ook.
  2. Optimisten proberen altijd te leren van bepaalde situaties. Nelson Mandela was ook zo’n optimist. Een aantal maanden geleden hebben we ook de volgende quote van hem op onze Linkedin– en Facebookpagina gepost. ‘I never lose. I either win or learn.’ Deze wijsheid mag zo op een tegeltje, zodat je het iedere dag leest en in je geheugen kunt prenten. Een optimist verliest nooit. Never.
  3. Optimisten gaan altijd voor de oplossing. Je kunt een ander wel de schuld geven. En je kunt ook gaan klagen, maar je komt er niet veel verder mee. Actie is vereist. Alleen daar los je het probleem mee op. En dat doen optimisten dus ook vaak.
  4. Optimisten hebben doelen gesteld. En ze praten en denken daar voortdurend over. Ze weten wat ze kunnen bereiken en denken na over de weg hoe ze dat willen bereiken. Ze staan met een gezicht naar de toekomst. Het verleden is geweest. En een optimist heeft geleerd van het verleden, maar wil vooruit.

EEN POSITIEVE MINDSET GEEFT JE MEDEWERKERS VLEUGELS

Op de werkvloer merken we dat als we ons positief gedragen, naar onszelf, maar ook naar onze werknemers, dat de we gewenste resultaten en doelstellingen eerder bereiken. Ook omdat we gemotiveerd raken om door te gaan. Vertel je personeel: ’je kunt het!’ en ‘ga zo door topper!’ En vertel het jezelf ook. Je zult merken dat je medewerkers vleugels krijgen. En dat is ook logisch. Want je emoties worden bepaald hoe je jezelf en andere toespreekt. Of dat nu positief of negatief is. Een goede manager weet dat en zal zich ook veel eerder richten op de implementatie van een positieve prestatiecultuur. Een cultuur waarin men zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Een cultuur waarin men zijn eigen verantwoordelijkheid durft te pakken. Want dat gebeurt als je intrinsiek gemotiveerd bent.

Ga je vandaag dus nog gedragen als een rasoptimist. Want met die eigenschap haal je het beste in jezelf en in een ander naar boven. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Q-Impact. Quality in behavior.