GRATIS e-book 'Leiderschap met IMPACT' aanvragen
7 stappen die iedere manager moet nemen om succesvol te zijn
Gratis e-book
Direct contact? Bel: 023 - 751 59 18

HomeNieuwsEen bevlogen leider is een transformationele le...

Een bevlogen leider is een transformationele leider

Een bevlogen leider is een transformationele leider

Zie jij jezelf als een bevlogen leider? Zou jij een bevlogen leider willen worden? Een ander soort leider? Die ook zijn medewerkers bevlogen maakt en houdt. Een bevlogen leider die zijn werk vol passie en plezier doet en dat afstraalt op zijn team. Een bevlogen leider is een transformationele leider.

VOORDELEN VAN EEN BEVLOGEN LEIDER EN BEVLOGEN MEDEWERKERS

Wanneer jij je team vol enthousiasme en passie leidt. En wanneer jij je team respecteert en uitdaagt. Dan raken je medewerkers bevlogen. En daaraan zijn enkele bewezen voordelen verbonden.

  • Productiviteit gaat omhoog
  • Klantentevredenheid groeit
  • Er is een lager verzuim
  • Automatisch groeit de omzet
  • Resultaten worden sneller gehaald
  • Innovatiekracht groeit en wordt kwalitatief beter

TWEE TYPEN LEIDERS

Men kan onderscheid maken in twee leiderschapsstijlen: transactioneel en transformationeel. Beide stijlen worden door leiders gehanteerd maar de balans slaat vaak door naar één van deze twee hoofdstijlen.

TRANSACTIONELE LEIDERSCHAPSSTIJL

Bij de transactionele leiderschapsstijl staat de extrinsieke motivatie van de medewerker centraal. De leidinggevende motiveert de medewerker met het vooruitzicht op een passende beloning. Bijvoorbeeld een financiële waardering. De transactionele stijl gaat ervan uit dat de relatie tussen organisatie en medewerker vooral een transactie is. Werk in ruil voor loon. De keerzijde van deze leiderschapsstijl is dat het erg gericht is op het eigen belang en de korte termijn. De effecten zijn daardoor vaak kortstondig. De transactionele leiderschapsstijl is op dit moment nog de meest toegepaste leiderschapsstijl in bedrijven en wordt ook wel de klassieke stijl genoemd.

TRANSFORMATIONELE LEIDERSCHAPSSTIJL

Transformationeel leiderschap is gericht op verandering, waarbij een leider met een inspirerende visie medewerkers extra motiveert om zich in te spannen. Deze leiderschapsstijl kenmerkt zich door de vier dimensies die hieronder genoemd worden. Deze stijl geeft een beter resultaat op de lange termijn, maar vereist meer van de leidinggevende. Het vereist gedrevenheid in een aantal specifieke managementvaardigheden. Managementvaardigheden die de psychologische basisbehoefte van een mens aanspreken.

VIER DIMENSIES VAN TRANSFORMATIONEEL LEIDERSCHAP

Leiders die aantoonbaar de bevlogenheid van medewerkers verhogen hebben één ding met elkaar gemeen. Ze passen de vier onderstaande dimensie toe in hun leiderschapsstijl.

• Ideale invloed. Voorbeeldgedrag van leiders op basis van aansprekende waarden.
• Inspiratie als motivatie. Een inspirerende visie waartoe medewerkers zich voelen aangesproken.
• Intellectuele stimulering. Het voortdurend stimuleren van medewerkers om met betere oplossingen te komen.
• Individuele aandacht. Aandacht en ruimte voor de specifieke talenten en behoeften van het individu.

Ben jij een bevlogen leider? En zou jij een bevlogen leider willen zijn? Het valt onder andere natuurlijk samen met de doelen in je bedrijf. Wil je op korte termijn presteren en resultaat zien? Of liggen je doelen verder op de horizon? Wil je groeien met je bedrijf? In een volgende blog gaan we dieper in op de vijf sleutelfactoren van bevlogenheid.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of wil je deelnemen aan een training? Neem dan direct contact met ons op. En als je op de hoogte wil blijven van ons laatste nieuws volg dan onze Linkedin- of Facebookpagina. Of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Q-impact. Quality in behavior.