GRATIS e-book 'Leiderschap met IMPACT' aanvragen
7 stappen die iedere manager moet nemen om succesvol te zijn
Gratis e-book
Direct contact? Bel: 023 - 751 59 18

HomeNieuwsVijf sleutelfactoren voor een bevlogen leider

Vijf sleutelfactoren voor een bevlogen leider

Vijf sleutelfactoren voor een bevlogen leider

Wat is een bevlogen leider? Dat is een leider die zichzelf en zijn team in een bepaalde flow brengt. Daardoor wordt werk met plezier en passie uitgevoerd en worden resultaten eerder geboekt. Maar hoe word je een bevlogen leider? In een vorig artikel hebben we al verteld over twee leiderschapsstijlen: transactioneel en transformationeel. In principe gebruikt een leider een mix van beide stijlen, maar vaak slaat deze balans door naar een van de twee. Bij transactionele leiders draait het vaak om extrinsieke motivatie zoals beloningen. Bij de transformationele gaat het om intrinsieke motivatie te stimuleren bij medewerkers. Er zijn vijf sleutelfactoren voor een bevlogen leider om dit te creëren.

MAGIC

Er zijn vijf sleutelfactoren die jou als leider helpen bij het creëren van bevlogenheid bij je medewerkers.

Meaning. Het werk is van waarde voor je medewerker. Het levert een bijdrage aan wat persoonlijk belangrijk is voor hem of haar. Het werk sluit aan bij drijfveren, normen, waarden en overtuigingen en idealen van jouw medewerker.

Autonomie. Vrijheid voor je medewerkers om het werk naar eigen inzicht uit te voeren en/of te organiseren. Op die manier die het beste is voor je medewerker en je bedrijf.

Groei. Bied de mogelijkheid aan je medewerker om zich te ontwikkelen. Om zijn competenties te verbeteren en eigen te maken. En om te groeien en progressie te boeken in zijn werk.

Impact. Inzicht in de persoonlijke impact van je medewerker op het bedrijf en bedrijfsresultaat.

Connectie. De mate waarin je medewerker zich verbonden voelt tot de mensen waarmee hij/zij werkt.

WAAROM DEZE VIJF SLEUTELFACTOREN VOOR EEN BEVLOGEN LEIDER WERKEN?

 De sleutelfactoren meaning, autonomie, groei, impact en connectie spreken de psychologische basisbehoeften aan van een mens. De psychologische basisbehoeften zitten verpakt in het limbische systeem. Dit deel van het brein wordt ook wel het zoogdierenbrein genoemd en is onder andere betrokken bij motivatie, emotie en leren. Het limbisch systeem heeft een sterke invloed op het gedrag. Het wordt ook wel gezien als de onderbewuste beïnvloedingsroute. Het is intuïtief, snel, automatisch, ongecontroleerd, associatief en gaat moeiteloos. Als je als leidinggevende in speelt op MAGIC, stimuleer je iemands intrinsieke motivatie en ben je in staat om zijn bevlogenheid te ontwikkelen.

MEANING ÉÉN VAN DE VIJF SLEUTELFACTOREN

Meaning of betekenis is één van de vijf sleutelfactoren. Waar doe je het allemaal voor? Een goed voorbeeld is de volgende: een farmaceutisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de behandeling van psoriasis, een huidziekte die gepaard gaat met schilfervorming en jeuk, had allemaal korte videoboodschappen gemaakt. Testiomonials van patiënten die allemaal veel gelukkiger zijn door het gebruik van hun zalf.  Omdat zij nu weer een gezonde huid hebben en niet meer gehinderd worden door de vervelende verschijnselen die gepaard gaan met deze ziekte. Ze worden niet meer aangestaard, kunnen zich gewoon weer in badkleding vertonen en  slapen weer goed. Dit is precies waar het om gaat als je het over Meaning hebt. Welke betekenis kun jij geven aan je producten en diensten om meer impact te hebben op de bevlogenheid van je medewerkers?

IN HOEVERRE PAS JIJ AL DE VIJF SLEUTELFACTOREN TOE?

Wil jij weten in hoeverre jij nu al MACIG aan je team geeft? Of wil je weten hoe je dit verder kunt ontwikkelen en trainen? Zodat jij een nog meer bevlogen leider wordt? Neem dan contact met ons op.