GRATIS e-book 'Leiderschap met IMPACT' aanvragen
7 stappen die iedere manager moet nemen om succesvol te zijn
Gratis e-book
Direct contact? Bel: 023 - 751 59 18

HomeNieuwsGeef je medewerkers vertrouwen

Geef je medewerkers vertrouwen

Geef je medewerkers vertrouwen

Rutger Bregman is hot. Er gaat op dit moment geen talkshow voorbij of de geschiedkundige filosoof zit er aan tafel. Voor degene die hem toch nog niet kennen: hij is de auteur van het boek ‘De Meeste Mensen Deugen’. Het boek gaat erover dat de meeste mensen te vertrouwen zijn. Dat ze deugen. En het boek is een regelrechte hit. Het is inmiddels vertaald in 32 talen. Sterker nog, Hollywood gaat één van de verhalen uit het boek verfilmen. En ondanks dat Rutger Bregman, naar eigen zeggen, een hekel heeft aan zelfhulpboeken, staan er toch tien tips achterin waarmee je niet alleen jezelf tot een beter mens maakt, maar we ook onszelf tot een betere mensheid maken. Een van die tips is dat we moeten uitgaan van het goede in de mens. Dus vertrouw elkaar. En vertaal je dat door naar de werkvloer, dan geef je medewerkers vertrouwen.

DE MEESTE MENSEN DEUGEN

Maar eerst een korte uitleg waar het boek over gaat. Sinds de moderne geschiedenis zijn weg heeft gevonden, gaan we ervan uit dat mensen beesten zijn. Zondaars. Sinds de Griekse oudheid gaan we uit van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Tijdens de Verlichting is het idee ontstaan dat de beschaving een dun laagje vernis is. Krabben we dat weg dan blijven er beesten over die elkaar uitmoorden. Al deze verhalen ontkracht Rutger Bregman met keiharde feiten, waarmee hij aantoont dat dat niet zo is.

SAMENWERKEN

De meeste mensen deugen en dat komt omdat wij gemaakt zijn om samen te werken. Zodra we in een crisis zitten, zoals een orkaan of bijvoorbeeld een pandemie zoals corona, zie je op het nieuws dat onze slechte eigenschappen boven komen drijven. De schrijver is daar dieper ingedoken. En wat bleek? Het is niet zo. Er ontstaan juist hele mooie samenwerkingsverbanden. De media tonen ons ondertussen alleen de enkele slechte voorbeelden of zelfs geruchten. Waarom ze dat doen? Dat verkoopt beter.

DE ECHTE WERELD BLIJKT VEEL POSITIEVER

Maar hoe draaien we dit beeld dan om? Hoe vertellen we juist het positieve verhaal aan elkaar? Hoe gaan we ons positiever gedragen? Door nu direct te beginnen. Door te gaan leven met de tien tips die hij achterin het boek aan ons geeft. Maar ook door jezelf te gaan vertrouwen en door elkaar te gaan vertrouwen. Een paar van die tips die in het boek staan en die zeker door te vertalen zijn naar de werkvloer, delen we hier met je.

TIP 1

Als je twijfelt, ga dan altijd uit van het goede in een mens. Dit is volgens Rutger Bregman meteen de lastigste van al zijn tips. De mens is geëvolueerd om samen te werken, maar in de communicatie tussen ons gaat het vaak fout. Er wordt geroddeld. Of een opmerking valt verkeerd. We weten gewoon niet goed genoeg wat de ander van ons denkt. En dat betekent dat we gaan raden. En dan gaan we ons juist negatief tegenover die ander gedragen. Maar wat als we die ander gewoon juist wel vertrouwen? Wat kan er misgaan? Hij noemt dit asymmetrische feedback. Je komt er vanzelf wel een keer achter als je iemand te veel vertrouwen hebt gegeven. Maar als je iemand niet vertrouwd, weet je nooit zeker of dat überhaupt terecht is. Je krijgt geen feedback daarover. Het meest realistische is dus die collega het voordeel van de twijfel te geven. In de meeste gevallen blijkt dan ook dat je het goed hebt. En wordt jullie onderlinge relatie alleen maar beter.

TIP 2

Het is erg belangrijk voor jezelf en je omgeving als je denkt in win-winsituaties. Als je iemand helpt die het moeilijk heeft dan doe je dat ook voor jezelf. Je krijgt er immers een goed gevoel van. Toch zijn er ook nog heel veel bedrijven die juist geloven dat mensen van nature met elkaar concurreren. Zo is er een citaat van Donald Trump die luidt: ‘Je sloopt je tegenstander en gaat er zelf op vooruit.’ Maar dat is dus bullshit. Bij de beste deals wint iedereen. Goeie deals kun je juist omdraaien. Je wordt er allebei beter van.

TIP 3

Dit vinden wij zelf misschien wel de belangrijkste. Stel een vraag! Vaak denken we te weten wat die ander wil. Wat die ander denkt of voelt. Maar laat die medewerker of collega eens zelf aan het woord. Laat het hem zelf vertellen. Dit noemt de schrijver ook wel de ‘Platinum Leefregel’. George Bernard Shaw, een Ierse toneelschrijver zei ooit: ‘Doe niet voor anderen wat je wilt dat zij voor jou zouden doen. Ze zouden weleens een andere smaak kunnen hebben.’

TIP 4

Dit is niet een tip die in het boek staat, maar eentje van ons. Lees zelf het boek ‘De Meeste Mensen Deugen’. Het is wel een dikke pil van 500 bladzijdes maar echt de moeite waard. Zelfs de grootste cynicus haalt er nog iets positiefs uit. Dat komt omdat alle verhalen en onderzoeken over de vernislaag van de mensen worden weerlegt met feiten. We zijn niet zo slecht als onderzoekers, journalisten, bestuurders en dominees of pastoors ons jarenlang hebben voorgehouden. We zijn juist goed in de kern en te vertrouwen. Omdat we deugen.

GEEF JE MEDEWERKERS VERTROUWEN

Al met al hopen we dat je iets aan deze tips hebt en dat je er gebruik van gaat maken. Zowel in je privéleven als op de werkvloer. We hopen dat je nog positiever in het leven gaat staan. We zijn immers gemaakt om samen te werken. Laten we dat dan ook gaan doen. Geef je medewerkers vertrouwen. Stel vragen. En creëer die win-winsituatie.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws en blogs vol inspiratie als eerste lezen? Volg dan onze Linkedin- of Facebookpagina. Of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Q-impact. Quality in behavior.