GRATIS e-book 'Leiderschap met IMPACT' aanvragen
7 stappen die iedere manager moet nemen om succesvol te zijn
Gratis e-book
Direct contact? Bel: 023 - 751 59 18

HomeNieuwsDe patatgeneratie als verbindende schakel

De patatgeneratie als verbindende schakel

De patatgeneratie als verbindende schakel

Veel managers van nu zijn van de patatgeneratie. Deze term werd ooit geïntroduceerd in de jaren ’80 door voetbaltrainer Leo Beenhakker. Hij vond dat de jonge generatie lui en verwend was en te veel in snackbars rondhing. Veel mensen uit deze generatie staan nu aan het roer van een bedrijf of organisatie. Daarbij geeft deze generatie leiding aan de generatie die voor hen kwam, de vijftigers en zestigers en aan de nieuwe aanstormende jonge generatie, de twintigers en dertigers. Hoe verbind je deze twee generaties met elkaar? Hoe laat je ze samen werken? Welke voorwaarden kun je als manager creëren zodat de jonge generatie gemotiveerd en verbonden blijft met de organisatie en de oudere generatie gezond en met plezier zijn pensioen haalt. Dat was één van de centrale vragen op het event “Bevlogen generaties”, dat Q-impact organiseerde op 16 februari jl. samen met In-Return en C-insight.

Met vijfentwintig deelnemende enthousiaste managers en generatie-expert Wijnand de Jong hebben we antwoorden gezocht op deze vragen.

Elke generatie kent zijn eigen mores en waardes. Deze zijn voortgekomen uit de tijd waarin de betreffende generatie is opgegroeid. De oudere generatie, de huidige vijftigers en zestigers, kenmerkte zich door inzet en hard werken. Zij kregen kansen en hebben die gegrepen. Door opleiding en scholing te volgen maar ook door carrièrekansen die zich aandienden te benutten. Deze generatie wil graag duurzaam inzetbaar blijven maar zonder het heilige ‘moeten’ van de achterliggende werkzame jaren. Haar motivatie haalt ze uit samenwerken en anderen laten groeien. Hoe? Doordat zij kennis en ervaring kunnen delen en daar ook om gewaardeerd worden.

De tijdsgeest waarin de jongere generatie, de huidige twintigers en dertigers, is opgegroeid is wezenlijk anders. Deze kenmerkte zich door individualisering, globalisering en de daarmee opkomende digitalisering. Zij stellen hoge eisen aan een baan. Werk moet plezierig en betekenisvol zijn. Zij werken graag in een informele niet-hiërarchische omgeving, waarbij rekening gehouden wordt met een goede werk-privé balans. Autonomie, invloed en flexibiliteit zijn kenmerkende woorden die goed passen bij de huidige jonge generatie.

Hoe zorg je als manager dat je beide generaties aan boord houdt en laat samenwerken? Hier volgen een aantal suggesties voortgekomen uit een brainstorm met managers tijdens ons event:

  • Organiseer een week van waardering op het bedrijf en focus daarbij op de kwaliteiten van de diverse generaties. Wat is de waarde voor de onderneming van die kwaliteiten en bijdrage aan het resultaat?
  • Laat de ouderen scholing verzorgen voor de jongeren en vice versa. Elke generatie wil zich ontwikkelen en groeien. De jongere generatie krijgt respect voor de expertise en wijsheid van de oudere generatie en de oudere generatie krijgt nieuwe en recente kennis van de jongere generatie. Win-Win.
  • Laat ouderen en jongeren samen een maatschappelijk doel bepalen waar ze beide enthousiast van worden. Doe een beroep op het gevoel van betekenis willen hebben van beide generaties.
  • Verbind in het eerste werkjaar een nieuw aangenomen jonge medewerker en koppel deze aan een oudere medewerker als mentor.
  • Verzorg een ‘Week van Vitaliteit’. Vitaliteit is een basisvoorwaarde voor bevlogenheid. Elke generatie heeft daarbij zijn eigen uitdagingen. De ouderen om gezond zijn pensioen te halen en de jongeren om niet voortijdig in een burn-out terecht te komen. In het verlengde daarvan kun je ook samen sportieve activiteiten ontwikkelen.

Een belangrijke conclusie van het event is dat er veel vooroordelen zijn over elke generatie. Oudere werknemers zijn gesloten, willen niet meer leren en zijn niet flexibel. En jonge medewerkers denken dat ze alles weten en willen van alles maar zijn niet bereid daarvoor hard te werken. Die vooroordelen scheppen afstand en onbegrip naar elkaar. Bovenstaande suggesties zijn een aantal activiteiten die je als manager kunt ondernemen om contact tussen de generaties te bevorderen en vooroordelen weg te nemen.

Wil je een uitgebreid verslag van ons event? Stuur dan een e-mail naar info@q-impact.com. Je krijgt dan ook een overzicht van diverse generaties en op welke wijze deze goed begeleid kunnen worden.