GRATIS e-book 'Leiderschap met IMPACT' aanvragen
7 stappen die iedere manager moet nemen om succesvol te zijn
Gratis e-book
Direct contact? Bel: 023 - 751 59 18

HomeNieuwsKom uit je comfort zone en groei!

Kom uit je comfort zone en groei!

Kom uit je comfort zone en groei!

Aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen. Een bekend Nederlands spreekwoord. Het betekent niets anders dan dat de beste resultaten vaak ook de grootste risico’s dragen. Het betekent dat, als je wilt groeien, je uit je comfort zone moet komen. Maar hoe doe je dat? Hoe kom je uit je comfort zone?

MAAK GEBRUIK VAN JE STERKTES

Laatst kwam ik op de markt in mijn woonplaats een bekende tegen die ik al een tijdje niet gesproken had. Hij heeft een eigen bedrijf in de facilitaire dienstverlening. Aan het begin van de crisis heeft hij het met zijn werk nogal lastig gehad. Nieuwe opdrachten kwamen nauwelijks binnen terwijl hij voorheen geen moeite had met scoren. Ik ken hem als een persoon die goed en duidelijk zijn verhaal kan vertellen en daarmee dus ook prima opdrachten kon binnenslepen. Dat is een sterk punt van hem.

HET IS SPANNEND OM UIT JE COMFORT ZONE TE STAPPEN

Echter, met koude en telefonische acquisitie had hij grote moeite. Dat vond hij eng. Waarom dat zo was, wist hij eigenlijk niet te benoemen. Het was gewoon eng en daarom deed hij het niet. Maar toen het water richting zijn lippen begon te bewegen tijdens de crisis, vond hij toch dat hij moest gaan bellen. Uit zijn comfort zone moest stappen. De angsten overboord. En het heeft gewerkt. Hij merkte al vrij snel dat hij zijn verhaal ook door de telefoon kon vertellen. De opdrachten begonnen weer binnen te druppelen. In drie weken tijd drie middelgrote en één grote. Inmiddels heeft hij het weer net zo druk als voor de crisis. Deze ondernemer is uit zijn comfort zone gestapt en gegroeid.

VERANKERING VAN GEDRAG

Dat hij goed en duidelijk kan communiceren, wist hij al. Maar de situatie was veranderd. Waar hij prospects en klanten normaal tegenkwam via zijn netwerk, op beurzen en op de locatie zelf, moest hij nu iets nieuws verzinnen. Iets waar hij zich niet comfortabel bij voelde. Want het was nieuw. Eng. Spannend. Door het simpelweg te gaan doen, is hij toch uit zijn comfort zone gestapt. En het heeft hem geholpen. In een paar weken tijd vier klanten erbij. En, wellicht nog wel belangrijker, iets nieuws over zichzelf geleerd.

Op de vraag of hij dit gedrag ook verankerd heeft, vertelde hij dat hij nu voortaan een vaste ochtend in zijn agenda blokt om te bellen. Meestal op woensdag. En op de vraag of hij vaker uit zijn comfort zone gaat stappen, kreeg ik een volmondig ja te horen. Hij raadt het iedereen aan, omdat het een heel positief gevoel geeft als het ook daadwerkelijk lukt wat je wilt bereiken.

JIJ KUNT EN MOET OOK UIT JE COMFORT ZONE STAPPEN

Bovenstaand voorbeeld is een goed voorbeeld van iemand die een stap heeft gezet. Die is gegroeid. Omdat hij iets deed wat hij eigenlijk niet direct wilde. En jij kunt dit ook! Maar waar moet je op letten? Van ons krijg je vijf tips die je op weg kunnen helpen om die groei te bewerkstelligen. Vijf tips om uit je comfort zone te komen.

VIJF TIPS

1. Wees niet onzeker. Wat is het ergste wat jou kan gebeuren als je die stap waagt? In het geval van ons voorbeeld had hij geen opdrachten gekregen. Maar die had hij toch al niet. Wacht niet tot het water aan je lippen staat, maar begin meteen. Wees niet bang. Als het toch mislukt probeer je het gewoon op een andere manier.

2. Begin rustig aan. Dat betekent dat je in dit voorbeeld niet meteen de hele dag gaat bellen, maar spreek met jezelf een aantal telefoontjes af. En bereid je gesprekken voor. Maak een script. Waarschijnlijk vind je het eng en dat is logisch, maar een goede voorbereiding is het halve werk.

3. Je moet het gewoon doen! Waarschijnlijk kun je voor jezelf wel duizend redenen verzinnen om het niet te doen. Of om het later te doen. Van uitstel komt afstel. Begin gewoon!

4. Maak plezier. Zie de lol ervan in als het misgaat. En beloon jezlf na afloop. Zeker als het wel lukt.

5. En als het toch niet lukt? Wees dan niet te streng voor jezelf. Je hebt het geprobeerd. Het was geen succes. Maar je hebt het wel gedaan. Je weet nu van jezelf dat je de durf hebt om volgende keer weer uit je comfort zone te stappen.

Heel veel succes met groeien. Ik hoop echt dat jij de mooiste bloemen kunt plukken. En dat je groeit.

Heb je wat aan deze tips gehad? En wil je meer over groei, passie en bevlogenheid lezen? Volg dan onze Linkedin- en Facebookpagina. Of schrijf je nu nog in voor onze nieuwsbrief.

Q-impact. Quality in behavior.