De digitale tredmolen
Ook zo genoten van het prachtige weer dit weekend? Ondanks het mooie weer hadden mijn vrouw en ik besloten om naar een museum te gaan. Fabrique Lumieres in Amsterdam. Een prachtig lichtschouwspel van de werken van twee bekende schilders, Klimt en Hundertwasser. Na ruim een uur in het museum te zijn geweest gingen we lunchen op een nabijgelegen terras. Hoewel het heel druk was hing er een ontspannen sfeer op het terras. Een internationale verzamelplek van jong en oud, vrijgevochten en keurig geklede mensen door elkaar. Wij hadden geluk, een jonge dame vertrok net van een perfecte plek. In de zon en uit de wind. Bestellen maar! Hoe? Met een QR code natuurlijk. Downloaden op je telefoon, naam, bestellen en afrekenen inclusief de fooi van € 2,- tot € 5,-. Gelukt. Naast ons kwam een tafeltje vrij en schoof een ouder stel aan. Ik schatte ze tussen de 70 en 75 jaar. Zij wilden graag wat bestellen bij de jonge ober.
“Mijnheer, dat kunt u via de QR code doen”, zij de ober. De oudere man drong nog wat aan; “Kan ik niet gewoon bij u bestellen; een koffie en een munt thee alstublieft?”
Maar de ober was onverbiddelijk. “Als u er niet uitkomt dan loopt u maar even naar de bar, mogelijk hebben ze daar wel tijd om u te helpen.”
Het verzet was snel gebroken. Zijn vrouw pakte haar telefoon en zij gingen aan de slag met de bestelling. Na 15 minuten kwam er een vrouwelijke ober en vroeg “Lukt het allemaal?” Ja, verzekerde de vrouw, het gaat goed hoor. Vastberaden om niet op te geven en te laten zien dat ook zij als oudere in de digitale wereld mee kon komen. Mijn vrouw en ik hadden de lunch al geruime tijd achter de kiezen en ja hoor daar kwam de koffie en thee voor onze buren. De prijs van doorzettingsvermogen!
Nu moesten wij zelf nog afrekenen… O nee, dat hoeft niet meer. We kunnen gewoon weg lopen! De ober hebben wij niet meer gezien. Hoop dat hij de fooi nog heeft gekregen of zou die direct naar de rekening van zijn baas gaan? In ieder geval kon hij die niet dankbaar in ontvangst nemen. Wij kwamen tot de conclusie dat het sociale contact met de ober door deze digitale transactie met 66% was afgenomen. Alleen maar de lunch en drinken op tafel gezet. Dus echt verdiend heeft hij die fooi ook weer niet. Wel goed voor het beperken van de kosten voor arbeid. Er kunnen nu meer gasten bediend worden met minder mensen!
Een klein voorbeeld van wat digitalisering doet met ons dagelijks leven. Verdere digitalisering zal zorgen voor minder fysiek contact met elkaar. Het is efficiënter en bespaart kosten. En als je niet mee kunt komen hierin, omdat je ouder bent of om een andere reden, dan heb je een probleem. Wij hebben wel meer contact met veel meer mensen. Maar wat voor contact? Hoeveel sociale vaardigheden doe je op via social media of door iemand een mail te sturen? Hoeveel tijd staan wij nog ‘echt’ in verbinding met elkaar? En hoe is dat op het werk? Is het zo vreemd dat medewerkers minder loyaal zijn aan een werkgever wanneer zij voor meer dan 50% per dag achter een computer zitten en steeds meer thuiswerken? Wat kan het management doen om te zorgen dat medewerkers tijd hebben om vitamine A (aandacht) te geven aan elkaar?
Connectie met collega’s op het werk is een van de basisbehoeften van mensen en is een van de aspecten waarom mensen bevlogen hun werk doen. Stimuleer dat mensen elkaar opzoeken en in echt in contact met elkaar zijn. Plan gezamenlijke lunches, maak wekelijks tijd voor een goed gesprek. Zoek ontspanning door een spel te doen of een wandeling te maken met elkaar. Doorbreek de digitale tredmolen en zoek contact!