Wie is in Control? Een event over leiderschap van vandaag en morgen.

Wie is in Control? Een event over leiderschap van vandaag en morgen.

Een gespannen gezelschap ondernemers en directeuren uit diverse branches was op dinsdag 20 november te gast bij Pridea en Q-impact voor een inspirerend event over hoe je omgaat met stress. Het evenement ‘Wie is in control’ bleek meteen spannend. Voor de acht genodigden was het onbekend wat hen die dag te wachten stond. De spanning was direct te voelen: ‘Wat gaan we doen?’ , ‘Weet jij wel wat we gaan doen of ook niet?’ , ‘Kom ik ook weer op de plek waar mijn jas naartoe gaat?’

 

Sander Aarts over ‘Wie is in control’

Sander Aarts van Unbreakable | Special Forces Performance nam de deelnemers mee in een ervaring waar hij als marinier onder vuur kwam te liggen voor de kust van Somalie. Heftig en erg leerzaam om te horen hoe een marinier omging met controle in benauwde situaties. Want wie is in control?

Je ademhaling kun je actief inzetten om je hartslag te controleren. Een belangrijke tip om na een spannende acties bewust je ademhaling onder controle te brengen en de omgeving te scannen kwam voorbij. Zouden de deelnemers daar in actie ook nog aan denken?

Daarna werden de deelnemers uitgerust om zelf als Special forces team en met Airsoft guns een onbekend gebouw te ontdoen van terroristen. Wie neemt de lead? Wie volgt? Wie houdt het overzicht? Hoe opereer je als team? Wat doet het met je als je ineens zelf onder vuur komt te liggen? Als onbekend is waar je naar toe moet? Zie je alle detail en de stukjes informatie?

Toen het gebouw geschoond was en de rust teruggekeerd konden we een aantal mooie parallelen trekken tussen Special forces en onze dagelijkse rol in organisaties:

  • Teamrollen
  • Communicatie
  • Doeners & denkers
  • Rust en overzicht bewaken

Teamrollen

Het team van 8 deelnemers splitste zich op hele natuurlijke wijze op in 2 groepen van vier Special forces. Sommigen willen voorop, recht op het gevaar af! Anderen pakken een rol in de achterhoede om te zien of iedereen er nog bij is. De afspraak dat de 2 groepen om-en-om als eerste een nieuwe ruimte betreden, hield niet lang stand. Blijkbaar neem adrenaline dan toch de ratio over zodat steeds dezelfde groep als eerste een ruimte binnenstormt!

Zie je dat ook in jouw organisatie. Steeds dezelfde medewerkers die voorop gaan? Sta eens stil bij de verschillende fases in projecten. Verschillende rollen kunnen de leiding nemen in verschillende fases.

Communicatie

Hoe ga je om met het delen van informatie? Zorg dat je bewust bent van de doelstellingen die je als team hebt afgesproken en welke informatie voor alle teamleden relevant is. Het is interessant om te zien hoe, onder hoge druk, iedere ruimte door teamleden afzonderlijk geïnspecteerd wordt. Terwijl wij allemaal weten dat ze zonder de juiste informatie nooit de juiste beslissingen kunnen nemen.

Hoe gaat dat in jouw organisatie? Als een selecte groep mensen een kennismonopolie heeft, kun je niet van de hele organisatie verwachten dat op alle momenten adequaat gereageerd wordt. Zorg dat je ook de afspraken over verantwoordelijkheden voor kennisdelen onderdeel maakt van de doelstellingen. Iedereen afzonderlijk zelf informatie laten vergaren en omzetten naar informatie is zeker niet efficiënt. En in stressvolle situaties ook nog eens gevaarlijk!

Doeners & denkers

Het was heel interessant om te zien hoe de dynamiek in een team bepaald wordt. Want achteraf wisten de denkers heel goed aan te geven dat regelmatig even afgestemd had moeten worden. Maar tijdens de game bleef iedereen maar hollen. Natuurlijk een herkenbaar spanningsveld, want je wil tijdens projecten of in een uitdagende situatie toe blijven werken naar de oplossingen. Achteraf horen dat een deel van de teamleden wel zagen dat er stappen overgeslagen werden of dat er onvoldoende afstemming was, is mosterd na de maaltijd.

Onder het genot van een heerlijk hapje en drankje werd een mooie en memorabele middag in alle ontspanning afgesloten.

Heb je ook interesse in een soortgelijk evenement? Wil je ook leren hoe jij en jouw team met stresssituaties omgaan? Neem dan contact met ons op.

Weet je wat ook een hele leerzame workshop was? Een workshop waar jij en jouw team veel plezier aan zouden beleven? Dat is de workshop over leiderschap waarin je onderdeel wordt van een echt orkest.

Lees onze nieuwsartikelen en blogs als eerste op onze LinkedIn- en Facebookpagina.

Q-Impact. Quality in behavior.