Een goed luistergesprek is goud waard

Een goed luistergesprek is goud waard

Ik sprak onlangs met Sven. Een deelnemer die zijn managementtraining niet had afgerond. Hij had de laatste dag van de training gemist. Vanwege een heugelijk feit. Zijn vrouw is namelijk bevallen van een kerngezonde zoon op die betreffende laatste dag. Ik ben verheugd dat hij de training heeft afgezegd. Mijn vader was te laat bij mijn geboorte omdat hij aan het overwerken was. En een geboorte kun je niet overdoen. Een training wel.

Talentvolle manager

Sven is een jonge gedreven talentvolle manager. Een echte doener. Iemand die graag en veel werkt. Eerder iemand die je moet afremmen dan motiveren. Hij vertelde mij dat hij veel had geleerd van de training omtrent zelfmanagement. Zaken als delegeren, prioriteiten stellen en aansturen van mensen. O, ja hij luistert ook beter wist hij mij te vertellen. ‘Vaak vul ik al in wat ik denk dat mensen wilden zeggen. Of ben ik ongeduldig of gehaast.’

Een luistergesprek. Rust en tijd nemen.

‘Wat doe je nu anders?’, vroeg ik hem. Hij zei onlangs nog: ’Wij hebben technische mensen in dienst en Hans is er een van. Iemand die we niet willen en kunnen missen binnen ons team. Maar Hans was de laatste tijd humeurig. Tot overmaat van ramp was zijn auto ook stuk gegaan en de werkgever moest maar voor de reparatie zorgdragen vond hij. Ik heb dat gesprek met hem echt anders aangepakt. Met een luistergesprek. Ik ben echt gaan luisteren en stil geweest. Niet mijn mening of oordeel gegeven en de tijd genomen om naar hem te luisteren. Hierdoor hebben we een aantal goede afspraken kunnen maken om wat punten te verbeteren. Maar doordat ik de tijd heb genomen en echt heb geluisterd, heeft hij mij ook verteld dat een dierbaar familielid te horen heeft gekregen dat hij ernstig ziek is. Dezelfde ziekte waar zijn vader twee jaar geleden aan is overleden. Wat heb ik geleerd? Rust en tijd nemen voor een goed gesprek met je medewerkers is goud waard. Want na het gesprek is Hans zijn humeur aanzienlijk verbeterd en hij voelt zich gekend. Niet alleen op zijn vakgebied als professional maar ook als mens.’

Met een luistergesprek bewaak je het tevredenheidsproces

Als wij niet meer de tijd nemen om echt te luisteren. Met name naar onze medewerkers. Dan verliezen we de verbinding. En dan gaan kleine ergernissen leiden tot onvrede, demotivatie en uiteindelijk tot slechtere bedrijfsresultaten. Bewaak als manager het tevredenheidsproces door goed te luisteren en ook te hebben voor het welzijn van je medewerkers.

Q-Impact. Quality in behavior.