Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie

Hoeveel vrijheid krijgen jouw medewerkers? Of hoeveel vrijheid geef je ze? Vrijheid die voor een positieve, proactieve en creatieve bedrijfscultuur zorgt. Beloon of straf je werknemers als bepaalde doelen niet gehaald worden? Of creëer je een omgeving waar de intrinsieke motivatie van je medewerkers centraal staat? Een omgeving met een positieve prestatiecultuur.

Wat is intrinsieke motivatie?

Intrinsieke motivatie is de reden waarom mensen ‘s morgens opstaan. De reden waarom mensen willen werken. Het wordt gevormd vanuit hun passie. Uit hunzelf. Intrinsieke motivatie bestaat uit drijfveren om iets te bewerkstelligen. Waar hou je van? Wat wil je bereiken? En hoe? Intrinsieke motivatie is het tegenovergestelde van extrinsieke motivatie. Dat is motivatie van buitenaf. Zoals salaris, beloningen of juist straf.

Slecht gesteld met intrinsieke motivatie binnen Nederlandse bedrijven

Het blijkt dat slechts één op de vijf medewerkers binnen Nederlands bedrijven zich intrinsiek gemotiveerd voelen. Dat is maar 20%! Terwijl managers die ervoor kunnen zorgen dat medewerkers bevlogen en met passie hun werk doen het bedrijfsresultaat uiteindelijk naar een veel hoger niveau tillen. Dat doen zij door een positieve prestatiecultuur te creëren. Door de intrinsieke motivatie bij werknemers aan te steken.

En hoe doe je dat dan? Vier stappen die je op weg helpen

1. Maak medewerkers (mede)verantwoordelijk voor het behalen van de ambities van je bedrijf, organisatie of afdeling. Geef ze de vrijheid om mee te denken over het behalen van doelen en deadlines. Vrijheid om creatief te zijn. En zeker de vrijheid om zich competent te voelen. Vaak weten ze zelf prima hoe doelen bereikt moeten worden. Geef ze de ruimte om eigen keuzes te maken en autonoom te kunnen handelen.

2. Management is maatwerk. Al je medewerkers zijn anders en hun intrinsieke motivatie ligt op verschillende niveaus. De één wil graag een betere werk-en-privébalans, terwijl een ander meer uitdaging zoekt in zijn dagelijkse werk. Een volgende wil juist meer doorgroeien, terwijl een ander in het weekend aan zijn oldtimer wil sleutelen. Met al deze individuele drijfveren moet je rekening houden. Ken je medewerkers en weet wat zij belangrijk vinden!

3. Behandel je medewerkers hoe jezelf behandeld wilt worden. Het is wellicht een open deur, maar waarom gebeurt dat dan nog steeds te weinig. Luister naar je werknemers. Een goed luistergesprek is goud waard. En net zo belangrijk, als je werknemers iets goed doen, erken dat dan direct. Wacht niet op het jaargesprek, maar geef hem of haar direct dat schouderklopje. Erkenning zorgt voor waarde op de emotionele bankrekening. Ze voelen zich gewaardeerd en zien dat jij betrokken bent. Dit geldt ook als je vindt dat ze niet geheel op de juiste weg zitten. Signaleer dit tijdig en geeft ze correcte feedback. Ook dit wordt gewaardeerd. Als je dit doet werk je aan verbinding!

4. En dan het succes! Vier de behaalde resultaten. Creëer mijlpalen! Doordat de werknemers medeverantwoordelijk zijn gemaakt willen ze ook samen die overwinning met je vieren. We hebben het toch samen behaald? Zo is het gehele proces van begin tot eind samen uitgevoerd. En kunnen we gezamenlijk naar een nieuw project kijken waar we vanaf het begin weer een succes van gaan maken. Successen vieren zorgt voor verlangen naar meer succes!

Uiteraard zijn er nog veel meer tips en stappen die je kunt doorlopen. Dit zijn echter de belangrijkste vier. Implementeer je deze dan raakt je personeel meer betrokken bij je organisatie of bedrijf. Je kunt ze dan langer aan je binden, waardoor kwaliteit niet zomaar de deur uitloopt. Natuurlijk is salaris belangrijk. Dat kunnen ze echter bij een ander ook verdienen. Zeker op een krappe arbeidsmarkt. Bovendien helpen ze het bedrijfsresultaat naar een hoger niveau.

Een positieve prestatiecultuur leidt tot betere resultaten

Een positieve prestatiecultuur binnen je organisatie is dus erg belangrijk. Q-Impact is je partner die je graag helpt bij het verhogen van de passie en bevlogenheid van je werknemers. We verdubbelen het samen met je van de huidige 20% naar 40%. En op de lange termijn verhogen we het zelfs naar 60% van je personeel. Wil je daar meer informatie over? Nodig ons uit en we vertellen je graag meer. Neem snel contact met ons op.

Wil je vaker over dit onderwerp lezen? Volg ons dan op ons Linkedin- en Facebookkanaal. Zo blijf je op de hoogte van onze interessante tips en gedachten.