Ben jij een talent? 10 punten voor het herkennen van talent bij jezelf en anderen!

Ben jij een talent? 10 punten voor het herkennen van talent bij jezelf en anderen!

De krapte op de arbeidsmarkt is merkbaar. En je wilt het beste uit je organisatie halen. Je wilt talenten aan je organisatie binden. De war for talent is begonnen. Maar hoe herken je talent? En hoe bind je ze aan je bedrijf. Want talent behouden is nu eenmaal goedkoper dan talent aantrekken. Ook intern dient talent herkent te worden. Daarom hierbij tien punten voor het herkennen van talent.

Intelligentie, ondernemingszin en een drive

1. In de eerste plaats is talent te herkennen aan intelligentie. Maar wat is intelligentie? Het is namelijk niet alleen de afronding van een universitaire opleiding (Een hoog IQ). Het is ook vooral je sterke kanten ontwikkelen als je niet overal goed in bent. En wat te denken van emotionele intelligentie of juist aanpassingsvermogen.

2. Wat gekoppeld is aan intelligentie is ondernemingszin. Veel topondernemers hebben hun opleiding niet afgerond, maar bezitten wel een bepaalde slimheid, waarmee ze bedrijven laten groeien. En dat gaat niet direct over geld. Maar vooral over het vermogen om iets teweeg te brengen. Vernieuwing. En grensverleggend zijn.

3. Je kunt een talent ook herkennen aan zijn passie of drive. Wat zijn de hobby’s van talenten? Zijn ze goed in sport? Zijn ze ergens goed in naast hun werk? Als dat zo is, dan kan gesproken worden over talent.

Zelfreflectie, omgaan met feedback en blijven leren

4. Vaak beschikt een talent over een grote dosis zelfreflectie. Niet iedereen heeft dat. Maar ze staan open voor ideeën van anderen op de werkvloer. Kunnen goed luisteren. En kunnen daardoor hun eigen voorwaarden scheppen.

5. Naast zelfreflectie kunnen talenten ook goed omgaan met feedback. Zij zien kritiek als kans in plaats van als persoonlijke aanval.

6. Die zelfreflectie en feedback drijft hun om te willen blijven leren. Doorleren. Een persoon is namelijk nooit te oud om te leren en iedere dag leren we bij. Dat haalt ons uit onze dagelijkse routine. Ook hier komt ondernemingszin en daarmee vernieuwing om de hoek kijken.

Wees authentiek en durf risico’s te nemen

7. Talenten durven deze vernieuwingen door te voeren. Ze stappen uit hun eigen comfortzone en durven zo risico’s te nemen. Ze passen zich makkelijk aan. Aan een nieuwe omgeving of situatie. Een organisatie heeft daar veel baat bij.

8.Het maakt hun ook authentiek. Ze durven een eigen mening te hebben en ‘nee’ te zeggen. Ze varen hun eigen koers, maar houden daarmee wel rekening met het grotere belang. Op die manier dwingen talenten respect af.

Wees resultaatgericht en motiveer

9. Ze houden bet einddoel altijd in de gaten. Ze werken resultaatgericht. Er moet immers wel geleverd worden. Door middel van het stellen van doelen (Door eigen initiatief en door de organisatie) worden resultaten behaald.

10. En het laatste herkenningspunt is het vermogen van leidinggeven. Andere motiveren om mee te werken. Een manier om dit talent te herkennen is om ze leiding te geven over een kleine afdeling. Een manager zal snel zien of een persoon over leiderschapstalent beschikt of juist niet.

Dit zijn de tien punten voor het herkennen van talent. Uiteraard is hebben van talent niet de enige eigenschap om aan de top te komen. Talenten moet ook beschikken over doorzettingsvermogen, het juiste richtingsgevoel hebben en beschikken over een juiste hoeveelheid zelfbeheersing. Is deze mix aanwezig dan heb je een topper in je organisatie. En dan moet je er alles aandoen om deze persoon binnen je bedrijf te houden.

Hulp bij herkennen van talent?

Wil je hulp bij het herkennen van talent? Neem dan contact met ons op. We hebben bepaalde tools waarbij we het herkennen van talent in een vroeg stadium mogelijk maken.

Q-Impact. Quality in behavior.

Wil je onze laatste nieuwsartikelen als eerst lezen? Volg dan onze Linkedin- of Facebookpagina.