Gedragskenmerken van een succesvolle verkoper

Gedragskenmerken van een succesvolle verkoper

Ben jij een succesvolle verkoper? Of eentje in wording? Dan is het van belang dat je bewust de 5 gedragskenmerken van een succesvolle verkoper toepast.  In dit artikel behandelen we de eerste. En meteen de belangrijkste. Stel open vragen!

De kunst van vragen stellen

Een succesvolle verkoper stelt veel open vragen. Dit is van belang om de werkelijke behoefte van je gesprekspartner of klant te leren kennen. Open vragen zijn ook wel de ‘W’ en ‘H’ vragen. Zoals in de volgende zinnen:
• Wat is uw visie op de ontwikkeling van de markt in de aankomende jaren?
• Welke voordelen ziet u van deze aanpak?
• Hoe kunnen we een volgende stap maken naar een succesvolle samenwerking.
• Wanneer bent u tevreden?
Deze vragen kunnen niet met ja of nee beantwoord worden in tegenstelling tot gesloten vragen. Je laat dus je gesprekspartner aan het woord. Met de juiste vragen kom je echt te weten wat de ander wil en waarom!

Ga nooit ergens van uit

Als je gesloten vragen stelt of, nog erger, helemaal geen vragen stelt dan bestaat het risico dat je zelf antwoorden gaat invullen. Dat je zelf zaken gaat veronderstellen. De bekende Hollywoodproducer, Jerry Belson, zei het al: ’Never ASSUME, because when you assume, you make an ASS of U and Me.’ Dus stel open vragen en trap niet in de valkuil van veronderstellingen. Alleen zo kom je achter de werkelijke behoefte van je klant.

Fundament voor een succesvol gesprek

De vijf gedragskenmerken voor een succesvolle verkoper zorgen voor een stevig fundament voor een succesvol gesprek. Daarnaast is het van belang dat we aandacht besteden aan uiterlijke verzorging, de eerste indruk en beïnvloeding van het onderbewuste.  In andere artikelen van Q-Impact gaan we daar dieper op in. En wil je meer weten over onze trainingen? Of over Q-Impact? Neem dan contact met ons op.
Binnenkort lees je hier een artikel over het tweede gedragskenmerk. Namelijk positieve signalen herkennen en die versterken. Succes met verkopen!
Lees onze nieuwsartikelen en blogs als eerste op onze LinkedIn- en Facebookpagina.
Q-Impact. Quality in behavior.