Bedrijfscultuur van de werkgever steeds belangrijker

Bedrijfscultuur van de werkgever steeds belangrijker

Indeed, een grote vacaturewebsite, heeft een onderzoek gedaan naar de beweegredenen van werkzoekenden en werknemers om voor een bepaald bedrijf te kiezen. Dit onderzoek kwamen we vorige week tegen op de website van RTLZ. Met als titel ‘Baas lokt personeel met borrels, maar salaris geeft de doorslag’. De titel vonden we een enigszins misleidend en te kort door de bocht. Want onder de meer dan 1.000 werknemers die ondervraagd werden, bleek inderdaad een grote groep een hoog salaris te waarderen. Echter, dat waren met name jongeren die dat hoge salaris nodig hadden om een huis te kopen. Q-Impact blijft met name hameren op een gezonde bedrijfscultuur. Op een positieve prestatiecultuur.

Grote groep vindt bedrijfscultuur steeds belangrijker

Ook verderop in het artikel werd duidelijk dat een grote groep de bedrijfscultuur van een bedrijf steeds belangrijker vindt. En daar dragen secundaire arbeidsvoorwaarden aan bij. Onder meer omdat de grens tussen werk en privé steeds meer vervaagd. Er wordt meer thuis gewerkt en we lopen de hele dag rond met een mobiel van de zaak. We zijn altijd bereikbaar. En dat valt niet simpel op te lossen met ontspanning op de werkvloer door het plaatsen van een pingpong- of voetbaltafel (Dit staat tegenwoordig echt in vacatures). Het gaat om een goede werksfeer. Dat vindt ook organisatiepsycholoog Kilian Wawoe, auteur van het boek ‘Het Nieuwe Belonen’.

Personeel moet zich gehoord en gewaardeerd voelen

Wij vinden juist zeer belangrijk dat werknemers zich thuis voelen in een organisatie. Natuurlijk vallen ook kerstborrels, bedrijfsuitjes en voetbaltafels daaronder, maar dat is niet het belangrijkst. Personeel moet zich gehoord en gewaardeerd voelen. Die kernwaardes moeten verankerd zitten in je bedrijfscultuur. Dat zagen we al in eerdere artikelen van ons over de positieve prestatiecultuur. Als je zorgt dat de cultuur binnen je bedrijf goed is dan kan de productie in sommige gevallen zelfs met 40% stijgen. Salaris is dan niet meer het belangrijkst. Personeel blijft aan je gebonden ondanks wat ze bij een ander kunnen verdienen. Want ze voelen zich gewaardeerd.

Luister naar je werknemers

Als je een onderzoek onder je eigen personeel zou doen en je zou hen vragen wat ze echt belangrijk vinden. Dan maak je al een hele grote stap. Bovendien kom je er dan ook achter dat eenieder van hen weer andere factoren belangrijk vindt. Zoals doorgroeimogelijkheden, studiefaciliteiten of extra vrije tijd.

Wil jij de bedrijfscultuur veranderen in je organisatie?

Wil je meer weten over het creëren van een positieve prestatiecultuur? Wil je graag de bedrijfscultuur in je organisatie verbeteren? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We leggen je graag uit hoe je die verbetering tot stand kan brengen en tot welke concrete resultaten dat leidt.

Volg onze Facebook- en Linkedinpagina voor nog meer interessante blogs en nieuwsartikelen.

Q-Impact. Quality in behavior.