Persoonlijk leiderschap in crisistijd
PERSOONLIJK LEIDERSCHAP IN CRISISTIJD, HOE GA JE OM MET HET COVID-19 VIRUS?
Het is crisis! Van de een op andere dag lijkt alles anders te zijn. De economie, die sinds kort op volle toeren draaide, valt terug en dreigt tot stilstand te komen. Onze gezondheid wordt bedreigd en van alle kanten worden we gemaand om onszelf in acht te nemen. Want een besmetting kan dodelijk zijn. Daarom de vraag met betrekking tot persoonlijk leiderschap in crisistijd: hoe ga jij om met het COVID-19 virus?
Onzekerheid en angst nemen het over van stabiliteit en vertrouwen. Hoe lang gaat dit duren? Kan ik straks nog wel mijn medewerkers hun salaris uitbetalen? Of mijn eigen salaris? Wat gebeurt er met mijn leveranciers? Voor velen, niet alleen ondernemers of zzp’ers, breken er onzekere financiële tijden aan.
Een eerste reflex… hoe kan IK deze crisis zo goed mogelijk doorkomen. Vanuit de overlevingsmodus, ontstaat er een tunnelvisie. We gaan onze luiken sluiten.
BEGRIJPELIJK, EN ONVERSTANDIG!
Wat daarbij ook niet helpt is dat wij onszelf massaal gaan afzonderen. In quarantaine gaan en het ‘echte contact’ met onze collega, manager, familie en vrienden dreigen te verliezen.
TOON LEIDERSCHAP EN WIJZIG JE VISIE VAN IK NAAR WIJ!
Dus ja, denk aan jezelf en denk nog meer aan je medemens, partner, collega, klant, leverancier. En privé aan je gezin, familie en vrienden.
Vele hebben in de goede tijden die achter ons liggen buffers op kunnen bouwen. Hun kapitaal is gegroeid door een florerende economie. Wie hebben daar aan mee geholpen? Medewerkers, leveranciers, klanten en relaties. Dus als je in die positie verkeert, help en sta de ander bij!
Ik betaal mijn leveranciers tijdig! Ik laat opdrachten doorgaan als het maar enigszins mogelijk is. Ook privé! De schoonmaak die wekelijks komt, betalen wij uit, ook al kunnen zij hun werk niet meer doen. Help elkaar.
Maar het gaat niet alleen om materiele zaken. Juist het immateriële hulp is nu van grote waarde. Informeer naar het welzijn van de ander. Kun je de ander helpen? Alleen de vraag stellen heeft al een positief effect op het welbevinden. En je krijgt er zelf ook zeer veel voldoening van. Dat zie je ook met initiatieven die nu ontstaan. Vanuit solidariteit. Gewoonmensen.nl is hier een heel mooi voorbeeld van. Binnen een paar dagen heeft deze website meer dan 20.000 aanmeldingen gekregen van mensen die willen helpen. Maar het kan ook veel kleinschaliger. Help die collega die ziek thuis zit en de straat niet meer op kan met het halen en brengen van boodschappen. Of maak een lekkere maaltijd voor die oudere buurvrouw die nu kwetsbaar is en de deur niet uit mag.
Minister van Volksgezondheid en welzijn, Bruno Bruins, zei het al: ‘Let een beetje op elkaar.’
Q-impact. Quality in behavior.