GRATIS e-book 'Leiderschap met IMPACT' aanvragen
7 stappen die iedere manager moet nemen om succesvol te zijn
Gratis e-book
Direct contact? Bel: 023 - 751 59 18

HomeNieuwsAandacht, vertrouwen en verantwoordelijkheid geven

Aandacht, vertrouwen en verantwoordelijkheid geven

Aandacht, vertrouwen en verantwoordelijkheid geven

AANDACHT, VERTROUWEN EN VERANTWOORDELIJKHEID GEVEN, DE INGREDIËNTEN VAN EEN POSITIEVE PRESTATIECULTUUR TIJDENS DE COVID-19 CRISIS

Hoe bewaak je een positieve prestatiecultuur ten tijde van crisis? Nu een groot deel van je medewerkers niet aanwezig is op het werk? Vanwege angst, ziekte of omdat hun kroost niet naar school kan. Eigenlijk blijft de heilzame formule voor een positieve prestatiecultuur precies hetzelfde als in de tijd dat ze nog wel op het werk waren. Alleen geldt het nu op afstand. Geef aandacht, vertrouwen en verantwoordelijkheid.

3 KERNWOORDEN VOOR CREATIE BEVLOGENHEID

Hoe je je medewerkers bevlogen houdt, is te bewerkstelligen met drie kernwoorden: aandacht, vertrouwen en verantwoordelijkheid geven. Je medewerkers hebben het al lastig genoeg om in deze onzekere tijd alle ballen in de lucht te houden. Kinderen zijn thuis, ontspanning zoeken is lastig nu horeca, musea en concertzalen dicht zijn. En gezamenlijk sporten zit er ook al niet meer in. Als de manager dan ook nog eens aan hun hoofd gaat zeuren en door laat schemeren dat hij de boel niet vertrouwd, denk je dat je werknemers dan harder gaan lopen voor je? Meer bevlogen raken? Het omgekeerde is juist het geval.

EEN SLECHT VOORBEELD UIT DE PRAKTIJK

Een werknemer werkt op dit moment thuis. Zijn beide kinderen krijgen nu thuis les en de vrouw des huizes heeft een vitaal beroep. Hij dient het thuis dus alleen op te lossen. Zijn manager geeft aan in overleg met hem dat thuiswerken op dit moment geen probleem is. Ze komen een aantal afspraken overeen waarin de werknemer aangeeft dat hij ‘s morgens vroeg begint, daarna om 9.00 uur met zijn kinderen aan de slag gaat en om 13.00 uur weer voor de zaak klaar staat. Wekenlang gaat dit goed, maar de manager belt toch regelmatig met allerlei werkgerelateerde vragen tijdens de ‘kindertijd’, wat niet volgens de afspraak is. Als vervolgens de manager ook nog eens klaagt dat een e-mail van 8.45 uur onbeantwoord is gebleven is de bekende druppel bereikt. Deze werknemer voelt zich niet begrepen, wordt niet vertrouwd en op de verkeerde manier verantwoordelijk gehouden voor zijn werk. Het enige dat daarmee bereikt wordt, is: weg passie, weg bevlogenheid en weg positieve prestatiecultuur.

HOE DAN WEL?

Wat had deze manager wel moeten doen? Leef je in, in je werknemer. Hij of zij heeft echt niet om deze situatie gevraagd, maar probeert er wel het beste van te maken. Bel een aantal keer per week op en vraag hoe het gaat? Hoe bevalt het lesgeven? Heb je nog extra faciliteiten nodig voor het thuiswerken? Zijn er zaken die je werknemer juist nu wil en kan oppakken voor het bedrijf? Luister naar je werknemers. Hou een vinger aan de pols. En houd je aan de afspraken. Je zult zien dat als je het op deze manier aanpakt, het ook voor de toekomst een meerwaarde heeft. Als straks eindelijk iedereen weer ‘gewoon’ op kantoor mag en kan werken, dan zullen ze niet vergeten hoe jij ze geholpen hebt tijdens de crisis. Zo creëer je bevlogenheid, een hecht team en een positieve prestatiecultuur.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws en blogs vol inspiratie als eerste lezen? Volg dan onze Linkedin- of Facebookpagina. Of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Q-Impact. Quality in behavior.